Visste du detta om vitaminer?

A-vitamin: Det finns extra mycket A-vitaminer i grönt hö och morötter. Denna vitamin gynnar mörkerseende och fertiliteten. A-vitaminer är fettlösliga, och ett överskott lagras i fettvävnaden. Det kan faktiskt gå så illa att hästen blir förgiftad på grund av för mycket lagrad A-vitamin, men det krävs ganska stora doser för att nå en förgiftning. Men det är ändå värt att tänka på att A-vitaminer är fettlösliga.

D-vitamin: Det finns extra mycket D-vitamin i solblekt hö, och precis som hos oss människor så får hästen D-vitaminer genom hudcellerna när solen skiner på huden.Tänk på det när hästen går med täcke, framförallt om hästen har helhals på täcket! D-vitamin är precis som A-vitaminer fettlösliga och de lagras i fettvävnaderna.

E-vitamin: Det finns extra mycket E-vitamin i spannmål och i bete och grönt hö. Även E-vitaminer är fettlösliga.

B-vitaminer (Till begreppet B-vitamin hör flera olika B-vitaminer) Tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm. B-vitaminer är vattenlösliga. Skulle hästen få ett överskott av B-vitamin så kommer de bara att kissa bort överflödet, så här går det inte att överdosera.

K-vitamin: Tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm. K-vitaminer är fettlösliga. K-vitaminer är viktiga för att koagulera blodet.

C-vitamin: Bildas av glukos i hästens vävnader. Hästen är faktiskt väldigt dålig på att ta upp  C-vitaminer från foder i tarmen, tänk på det när någon foderförsäljare försöker sälja foder genom att säga att det är gott om C-vitaminer i fodret! Denna vitamin är vattenlöslig, så överskott kissas bara ut.

6

B-vitaminer i pelletsform

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>