Intervallträning

Hej på er!

Idag har Brutus fått träna kondition. Förr så konditionstränade vi i en lång backe ute i skogen, vilket var helt perfekt. Det fanns inga bilar, och hästarna kunde verkligen länga ut sig och ta i. Numera så är den backen asfalterad (!!) så det har inte blivit någon galopp där. Det var så roligt med den backen, den var riktigt riktigt lång. Jag brukade alltid börja med att skritta ner för hela backen, och när vi var allra längst ned så vände vi om och galopperade upp. Brutus lärde sig ganska snart var vi brukade vända, så när vi kom till den pukten så kunde han studsa och hoppa ivrig på att få springa fort.

Men det var då det. Nu finns den backen inte kvar, och jag har varit dålig på att konditionsträna i galopp. Konditionsträningen har egentligen bestått av att klättra i backar ute i skogen. Men så kom jag på det… varför inte intervallträna galoppen på bana? Varför har jag inte tänkt på det? Vi gick till stora paddocken idag, och vi (eller snarare mamma) räknade ut att det är 260 meter runt fyrkantsspåret. Vi började med att bara jogga igång och värma upp, och sedan så körde vi lite intervaller. Ett varv i galopp, ett varv i jogg eller skritt. Sedan ökade vi till två varv i galopp, och ett varv i jogg eller skritt. Vi tränade i båda varven såklart, men Brutus hade väldigt mycket lättare för höger. I vänster galopp så ville han gärna falla in mot mitten, så nu vet jag vad vi ska träna på! På långsidorna så ökade vi galoppen så att Brutus verkligen fick sträcka ut, och han verkade tycka att det var så roligt och skönt att få springa av sig ordentligt. Han var så himla duktig, han blev lite pigg emellanåt, men han var jätteduktig och jobbade verkligen och lyssnade på mina instruktioner. Inget bock eller brall som jag hade räknat med, bara en glad häst med öronen spikade rakt framåt. Den sista sträckan så blev han dock trött, så när sträckan var gjord så gav jag honom lång tygel i galoppen och han sträckte ut hela kroppen innan vi saktade av.

Jag förstår inte att jag inte har kommit på det här med att intervallträna på banan tidigare? Är jag extremt trög? Alltså, hallå? 😉 Men både jag och Brutus tyckte att det var väldigt roligt, så detta kommer vi absolut lägga in i träningspassen!

Imorgon så ska vi antingen rida ut eller ta ett pass på banan. Vad det blir har jag faktiskt inte bestämt ännu, jag vill checka av Brutus dagsform först. Har han träningsvärk så är det bättre att vi joggar ut i skogen tycker jag. Eller för den delen, om jag har träningsvärk i mina lår. Jag kortade upp stigbyglarna rejält!

IMG_7948

En annan backe, som jag dock inte vågar galoppera i. En ser nämligen inte vad som kommer uppe på krönet, då vägen svänger. Det kan alltså vara en bil på väg i ful fart där. Jag har mött bilar på den vägen många gånger, och de kör allt annat än långsamt, så det gäller att vara försiktig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>