Att tänka på när foderstaten ska räknas

När en ska beräkna en foderstat så finns det mycket att tänka på. Jag tänkte berätta om några saker!

  • Hästens behov av näring baseras på flera saker. Först så räknas underhållsbehovet ut, och underhållsbehovet är precis som det låter; det är den mängd foder som hästen behöver endast för att överleva. Sedan görs tillägg för arbete, dräktighet, digivning eller tillväxt. En hingst behöver 10% mer i underhållsfoder.
  • Alla hästar har givetvis inte samma behov av näring. Att en shetlandsponny inte behöver samma näring som en starthäst behöver jag väl inte ens säga. Hästarnas näringsbehov delas upp i tre grupper. Grupp 1 är lättfödda hästar. Dit hör kallblod och oförädlade ponnyer. Grupp 2 är normalfödda hästar, och dit hör varmblod och kallblodstravare. Grupp 3 är svårfödda hästar, här finns fullblod.
  •  Andra faktorer som påverkar behovet av foder är hästens vikt, ålder och ras.
  • Det rekommenderas att ge hästen minst 1,5 kg torrsubstans (grovfoder där all vätska är borträknad. Hö har en TS-halt på ca 85%) per 100 kilo vikt. Detta på grund av att hästen har ett behov av att tugga.

IMG_5334

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>