Visste ni att…

… Hästens saliv har ett pH på 6-7.

… Foderstrupen är ca 1,5 meter lång på en stor häst.

… Hästens magsäck är ganska liten, den rymmer endast 8-15 liter. Fodret stannar i magsäcken i 1-5 timmar lite beroende på vad hästen har ätit.

… Hästens magsäck saknar sträckreceptorer. Sträckreceptorerna signalerar till hjärnan att väggen på magsäcken är spänd, och det blir en mättnadskänsla. Eftersom hästar inte har några sträckreceptorer så kan de alltså inte känna sig mätta.

… Efter att fodret har varit i magsäcken så går det vidare till tunntarmen. Tunntarmen är 18-24 meter lång (!!) men det tar endast 1,5 timme för fodret att passera.

… Grovtarmen är hästens jäsningskammare, och till grovtarmspaketet hör blindtarmen och stora och lilla kolon. Blindtarmen är en meter lång och rymmer 25-35 liter. Fodret stannar här i 15-20 timmar. Tänk det i proportion till tunntarmen! Stora och lilla kolon rymmer 85-100 liter, fodret stannar där i 18-24 timmar.

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>