Etogram- hur var och varför?

Jag är nu inne på min tredje termin som jag läser etologi. Jag läser enstaka kurser via Linköpings universitet, först så läste jag ”hästens sinnen och beteende”, sedan ”introduktion till etologi” och nu läser jag ”fortsättningskurs i etologi”. När jag läst klart den sistnämnda så har jag 22,5 hp i etologi, nice!

Under dessa 1,5 år som jag läst etologi så har jag gjort flera olika etogram. Dessa har varit i olika varianter, och jag tänkte försöka förklara vad ett etogram är, och vad de olika varianterna är för något. Jag har gjort etogram på hästar och kor i verkliga livet, men så har vi också gjort etogram via videoklipp på till exempel maror och någon form av hjort-djur som jag inte minns namnet på.

Ett etogram är som en lista med beteenden som ett djur utför. Vi ska under en begränsad tidsperiod kunna pinpointa beteenden som djuret utför, och etogramet ska vara så tydligt och precist så att vem som helst ska kunna observera exakt samma beteende med utgång från etogrammet. I etogrammet så får vi inte lägga in några som helst personliga värderingar eller tolkningar. Vi kan därför inte skriva att djuret äter för att det är hungrigt, för vi vet inte om djuret faktiskt är hungrigt (och sedan så har till exempel hästar inte sträckreceptorer i väggarna på magsäcken, så de kan inte känna någon mättnadskänsla. Därmed så blir det väldigt tokigt om vi skulle påstå att djuret är hungrigt eller mätt). Vi kan inte heller skriva om saker som vi inte kan se, det vill säga, i ett ätbeteende så kan vi bara skriva att djuret manipulerar födan med läpparna, men vi kan inte skriva att djuret sväljer. Vi kan bara anta att födan sväljs, men vi kan inte se det.

Beteendet delas sedan upp i två termer; fuktionell term och beskrivande term. Den funktionella termen är namnet på beteendet. Namnet ska vara kort och objektivt. Det får inte vara några känslor inblandade, till exempel rädsla. Den beskrivande termen är precis som det låter, en beskrivning av beteendet. Det är en beskrivning av hur beteendet ser ut eller låter, och även här så ska det vara utan biologisk tolkning.

Såhär skulle det kunna se ut om djuret, i detta exempel en häst, kliar sig:

Funktionell term: Kliar sig

Beskrivande term: Djuret skrapar med bakhoven mot en annan kroppsdel.

Sedan så går det såklart att variera och ha olika kli-beteenden. Det kanske är att klia sig emot ett fast objekt (jag har skrivit om just klia sig mot ett fast objekt när jag skrev om kossor. Då skrev jag ”Djuret skubbar en kroppsdel fram och tillbaka mot ett fast objekt”)

Det finns olika varianter på etogram också. ”På pipet registrering” heter en variant, och då ska en registrera beteenden som sker på ett intervall. Säg att intervallen är en minut, då ska en skriva vad djuret gör vid varje ny minut. En beprövad metod är då att ha en klocka som piper med 60 sekunders mellanrum, och när klockan piper så ska djurets beteende registreras. Därav namnet ”på pipet”. En annan variant är kontinuerlig registrering, och då ska beteendet registreras varje sekund. Den tredje varianten heter 1/0, och det är den variant som jag tycker är enklast. Då ska en helt enkelt registrera om djuret utför ett specifikt beteende eller om det inte gör det. 1 betyder att djuret utför beteendet, 0 betyder att djuret inte utför beteendet.

IMG_0501.JPG

På pipet registrering med 60 sekunders intervall. Här studerade jag Brutus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>