Hur jag tänker kring smittskydd

Hösten 2015 och våren 2016 känns som om de var smittornas högtid. Har det inte varit förkylda hästar i stallarna runt omkring så har det varit misstänkt kvarka, det har varit kvarka i ett stall ett par mil bort, det har varit zoo epidemicus, och så hade vi ringorm i höstas. Jag måste faktiskt säga att jag är ganska bra på smittskydd, men jag tror faktiskt att det kommer sig av att jag läste smittskydd för kor och grisar, och i allmänhet så tycker jag att det är mer noga med smittskyddet för dessa djur än vad det är för våra hästar. Det beror säkerligen på att de är produktionsdjur, de är alltså tänkta att bli mat eller leverera mat i form av mejeriprodukter.

När jag gick grundkursen med kossorna så läste vi smittskydd, och vi tillämpade såklart smittskydd på gårdarna. Skulle vi ner i skolans ladugård så drog vi först på oss en overall, och dessa hade skolan så de användes endast i skolans ladugård. Sedan tog vi på oss gummistövlar, även dessa hade skolan. Alla hade med sig egna ladugårdsstövlar med stålhätta, men eftersom vi hade praktikgårdar så använde vi våra egna stövlar på de gårdarna. Om vi bara skulle ner och kolla på något snabbt så drog vi på oss skoformade plastpåsar som knöts uppe vid knäna. När vi kommit in i ladugården så tvättade vi händerna med tvål. När vi mjölkade så drog vi på oss plasthandskar. När vi sedan skulle ur ladugården så slängde vi handskarna, spolade av stövlarna, tvättade och spritade händerna och hängde overallerna på tvätt-krokar. När vi sedan skulle till praktikgårdarna för att kvällsmjölka så hade vi andra kläder under och så bytte vi om till våra egna ladugårdsoveraller som vi endast använde på praktikgården. Våra egna ladugårdsstövlar stod också på praktikgården, och utöver detta så hade vi handskar och givetvis uppsatt hår.

När vi sedan var på studiebesök på en grisgård så hade vi helt rena overaller, vi tvättade och spritade händerna upp till armbågarna och vi hade skoskydd.

Redan här tycker jag att det skiljer sig mycket från oss i stall. Handen på hjärtat, hur många av er byter kläder och skor innan ni besöker ett annat stall? Visst har ni åkt i ridkläder till kompisens stall på vägen hem från din egen häst? Jag och mamma pratade om det här om dagen, när vi båda red på ridskola och hade sköthästar i ett annat stall så hände det ofta att vi åkte direkt från ridskolan till sköthästarna utan att byta om. Där använde vi samma kläder och skor, och när jag var yngre så hade jag med mig min ryktlåda till ridskolehästarna. Den ryktlådan tog jag sedan med mig till sköthästen. Det fanns inte alls samma smittskyddstänk på den tiden, och jag var verkligen inte medveten om det.

Detsamma gäller nu när jag är i skolans stall och när jag är hemma. Jag har lagt undan en hjälm och ett par handskar som jag bara har på skolan. När jag inte är i skolan så ligger hjälmen och handskarna i en påse i förrådet. Jag tvättar alla kläder som ska med till skolan innan jag åker, och jag förvarar dem i plastpåsar när de är rena. När jag sedan åker hem så ligger de i plastpåsen igen, och så slänger jag in dem i tvättmaskinen en gång till. Många tänker kanske inte på att ridhandskarna också behöver tvättas, och innan jag avsatte ett par handskar till endast skolan så tvättade jag handskarna i tvättmaskinen också. Förr hade jag samma jodpush i skolans stall och i stallet hemma, men så skurade jag dem ordentligt och så putsade jag och fettade in dem. Nu tog jag ett par gamla skor till skolan, inte helt ideala men det fungerar. De senaste gångerna så har jag blivit hämtad av pappa på bussstationen och så åker vi till stallet när jag kommer från skolan (pga vill inte vara ifrån El Bruto i tre dagar!!). Då har jag först bytt om på skolan, lagt alla kläder i en separat påse, och tvättat händerna ordentligt med tvål och handsprit. När jag kommer till stallet så drar jag på mig Brutus-kläder, och flätar håret och drar en mössa utanpå. För det är faktiskt så, att håret är en smittbärare som vi kanske inte tänker på. Eller som en klasskompis finurligt kallade det; ”en digerråtta”.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>