Hästens sinnen- hörsel, smak, lukt och känsel

Hästens hörsel. Vad gäller anatomi så är hästens öra snarlikt vårt, förutom ytterörat då. Ytterörats uppgift är att fånga upp ljud, och öronkanalen leder ljudet in i mellanörat. I mellanörat finns trumhinnan och de tre hörselbenen; hammaren, städet och stigbygeln. Vid ovala fönstret går ljudets svängningar från hörselbenen in till snäckan (hörsellabyrinten). Snäckans innerkanal är vätskefylld och innehåller känsliga hårceller. Hårcellerna formar om svängningarna till nervsignaler.

Hästen kan röra varje öra individuellt, och på det viset så kan den fånga upp ljudvågor från alla håll. Hästen hör troligen samma tonomfång som vi gör, men de har lite högre ljudfrekvenser än vad vi människor gör. Tonomfång är alltså mörka och ljusa toner, för att beskriva ljudfrekvensen så är det lättaste exemplet en hundvisselpipa. Vi hör inte pipan eftersom den går utanför vår frekvens, men hunden hör den. I gårdagens inlägg som handlade om synen så berättade jag att hästen har ett blint fält bakom sig, det vill säga där vi sitter när vi rider. Därför kan en istället se att många hästar har ett eller båda öronen vinklat bakåt, för om de inte kan se oss så kan de i alla fall höra vad som händer på ryggen.

Vad beträffar hästens smaksinne och luktsinne så vet en inte så mycket om det med säkerhet. En vet dock att hästen har smaklökar på tungan och på gommens slemhinna, precis som de flesta däggdjur har. Det troliga är att hästar kan skilja på sött, salt, surt och beskt, men hästar kan också skilja på olika natriumsalter, något som inte vi kan. Hästen kan till och med lukta sig till saltavlagringar!

Hästen kan troligen inte skilja på smak och lukt när de äter, men luktsinnet är relativt välutvecklat. Hästen använder sitt luktsinne för att läsa av området, och genom att använda det jacobsonska organet som sitter i näshålan så kan hästen läsa av feromoner (ett kemiskt språk).

I huden finns det fem olika typer av känselreceptorer: värme, kyla, beröring, tryck och smärta. Från dessa känselreceptorer går det nervtrådar till hjärnan via ryggmärgen. Om känselreceptorerna känner smärta så kopplas signalerna direkt ut i muskulaturen, så att det blir en reflex. Tänk att ni lägger handen på en varm spisplatta, kroppen hinner reagera och dra bort handen innan du själv hinner tänka ”aj varmt”.

Hästens mest utvecklade känselområden är på huvudet, framförallt på överläppen.

a

Här leker jag och Brutus med en pilatesboll. Brutus ser inte bollen, men som ni ser så har han öronen lätt vinklade bakåt för att höra vad som händer. Mig som står vid sidan ser han dock.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>