Hovens funktioner

Här om dagen (i tisdags, tror jag) så jobbade vi med hästens hovar. Vi skrev ett grupparbete, och jag tänkte dela med mig av en liten del av vad vi skrev. En frågeställning var vad hoven har för funktioner. En brukar dela in hovens funktioner i fyra kategorier:

Stötdämpande funktion. Hovens vägghorn bildar en hård och slitstark yttre del som kallas för bärranden Kotsenbenen i kotledens bakre del ger kotleden ett bakre stöd och är även fästpunkter för gaffelbandet. Strålhornet tillsammans med elastiska putan har en stötdämpande funktion.

Halkskydd. Hästens bärrand och stråle ”sjunker ner” i underlaget och greppar tag i det.

Bära vikt. Hästen bär 60% av sin vikt på framhovarna, och därför så är dessa mer rundade än bakhovarna. Skillnaden på bak- och framhovarna blir större med åren. En ung häst har mer likformade hovar.

Hovmekanismen. Hovmekanismen är hovens egen stötdämpare. Rörelserna i hoven stimulerar blodomsättningen. När hästen belastar hoven så pressar hovmekanismen blod från hoven upp i venerna. Hovmekanismen är därmed viktig för både stötdämpning, blodomlopp och dess näringsförsörjning.

IMG_3175

Döhov.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>