Om hålväggar

Tidigt i våras så var hovslagaren ute hos Brutus, och upptäckte då en liten hålvägg på vänster fram. En hålvägg betyder att hornkapseln separeras från kötthoven. Detta orsakas av att bakterier och svampar som finns i jorden letar sig in i hoven genom små hål eller sprickor. Dessa organismer är anaeroba, vilket betyder att de kan arbeta utan syre. Tänk er då att dessa små fulingar har letat sig in i hoven, och börjat förstöra. Det är en perfekt skyddad miljö som är syrefattig.

Det första som gjordes var att öppna upp hålväggen så att syret skulle komma åt, och så att jag skulle kunna rengöra ordentligt. 

IMG_3491

När hovslagaren kom nästa gång så höll jag verkligen tummarna för att det skulle ha vänt till det bättre, men ack vad fel jag hade. Jag gick iväg för att mocka boxen, och när jag kom tillbaka så möttes jag av detta:

IMG_3487 IMG_3490

Inte nog med att framhoven fick öppnas lite till, dessutom så fick ena bakhoven också öppnas.

Nu fick jag istället rådet att använda kopparsulfat blandat med hovfett. Så varje dag så rengjorde jag hålen, och varannan dag så skurar jag hovarna med jodopax. Varje dag så läggs också kopparsulfatblandningen i hålen.

IMG_3489

Framhoven, med en extra kappa på skon och boots.

Jag vågade inte rida det första, för jag var så rädd att hoven skulle spricka eller så av trycket. Så det har varit väldigt mycket arbete från marken med NH, men också tömkörning och senare ridning. Hovslagaren har varit ute en gång till nu, och faktum är att det går åt rätt håll! Det blir inte längre sämre, så om x-antal verkningar så kommer hålen att vara borta. Jag fortsätter dock med min ritual av rengöring och insmörjning med kopparsulfat.

One thought on “Om hålväggar

  1. […] usch! Vill ni se bilder och läsa mer om vad hålväggar är så har jag skrivit ett inlägg om det HÄR och jag har skrivit ett inlägg om behandling […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>