Skötsel av Brutus hovar

I detta inlägg så tänkte jag berätta för er hur jag sköter om Brutus hovar nu i och med att han har fått hålväggar. Detta har gett mycket bra resultat, hovslagaren tycker att behandlingen verkligen hjälper. Vi tar oss en titt, varannandag så tvättar jag med jodopax, och det är just en sådan dag som  jag fotat: IMG_3558

Jag börjar med att rengöra hoven med hovkrats och borste. Hålväggarna är som en grop på insidan på både vänster fram och vänster bak. Jag tvättar groparna extra noga, men jag tvättar också av sulan och utsidan av hoven. På höger fram så tvättar jag dessutom strålen.

IMG_3560

När hoven torkat så sprayar jag med desinfektion och-protector spray. Jag vet faktiskt inte vilket fabrikat den är ifrån, jag har hällt över vätskan i en mindre sprayflaska, men jag kan tyvärr inte utläsa fabrikatet på originalflaskan heller. Jag sprayar på alla fyra strålarna.

IMG_3559

Sedan så går jag på med kopparsulfat på bägge hålväggarna samt strålen på höger fram. Jag blandar kopparsulfat med hovfett, och då får det en plaskdammsblå nyans. Jag använder alltid plasthandskar när jag lägger kopparsulfat.

IMG_3561

Seda penslar jag på vanlig rapsolja på sulan, strålen och utsidan av hoven, men inte i hålväggen.

IMG_3562

Eftersom El Bruto går med boots på bägge fram dygnet runt (förutom vid ridpass) så smörjer jag alltid karleden med idomin eller helosan för att hålla huden mjuk och fin och utan skav.

IMG_3563

Och sist; boots för att han inte ska trampa av sig skorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>