Tappskokompetens- check!

I slutet av augusti så fick jag tappskokompetens! Det var via skolan, så under två dagar så skodde jag en hel massa hovar, och riktade skor och grejade. Det var så himla roligt!

Det första vi gjorde var att sko på döda ben. De första två gångerna så var det väldigt svårt, men sedan så tycker jag att jag fick in tekniken väldigt snabbt så att jag kunde arbeta på bra om jag får säga det själv. Jag trodde faktiskt att det skulle kännas värre att hantera avhuggna hästben än vad det faktiskt gjorde, det gick smärtfritt. Det värsta var egentligen lukten, det luktade konstigt av benen, och järn har också en väldigt märklig lukt när det börjar rosta och bli äldre.

img_3925

Såhär såg det ut i skolans maskinhall. Fyra elever och en massa hästben, samt två hovslagare som lärde oss hur vi skulle gå tillväga.

img_3945

På eftermiddagen under dag två så var det dags för praktiskt prov, där vi helt enkelt skulle sko en häst. Först så bräckte vi loss skon, och sedan så fick hovslagaren ta med sig skon ut och böjde till den så att vi skulle vara tvungna att rikta skon. Det gick väldigt bra, jag har fått in tekniken även för att rikta!

img_3944

Jag blev godkänd, och lärarna tyckte att vi var en väldigt duktig grupp, den bästa de haft, för att vara exakt.

Jag har köpt hovslageriverktyg och sömmar, och faktum är att jag haft bra användning för dem. Brutus hade en sko som var väldigt lös, så jag tog loss den och satte fast den igen, och så har jag nitat om en del skor på olika hästar i stallet. Jag skodde som sagt om Brutus ena hov, och ungefär en vecka senare så kom hovslagaren ut för att sko honom. Jag sa inte att jag skott om, utan frågade senare om han såg att det var jag som skott en av hovarna, och det hade han inte gjort, så jag tycker att det var ett klart godkänt jobb!

Jag kanske ska fota mina verktyg och visa upp dem och berätta vad det är?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>