I min skolåda

I augusti så fick jag tappskokompetens, något som jag redan haft stor nytta av. Jag har köpt verktyg som gör att jag lätt kan åtgärda fel själv, vilket är otroligt värdefullt för mig. Brutus är en hejare på att hoppa ur skorna i perioder, så det är perfekt att vara sin egen akut-hovslagare. En trasig hov eller en hov som jag känner mig osäker inför skulle jag aldrig ge mig på att sko, då lämnar jag det till en riktig hovslagare istället.

Innan jag köpte verktygen så rådfrågade jag vår hovslagerilärare om hur det är med budgetalternativ. Är det helt bortkastade pengar att köpa budgetalternativ, eller fungerar det? Jag fick faktiskt rådet att köpa budget, för jag kommer inte att använda dem sådär superofta, och då går det an att arbeta med verktyg som inte kostade 500 kronor styck. Jag fick också tipset att inte köpa alla verktyg ifrån hästaffärer, hammaren, hovtången och släggan kommer ifrån vanliga byggaffärer. Det blev en bråkdel av priset, men de fyller samma funktion.

Jag förvarar alla mina verktyg i en plastback på hjul från IKEA. Det är ett big no-no att ha verktygen på golvet när en skor, och jag tyckte inte om att ha dem i en hink så som vi hade på skolan. När verktygen är på hjul så kan en dels dra lådan till sig, men en kan också sparka iväg den snabbt ifall det skulle hända något. Utöver detta på bilderna så har jag på mig mina chaps när jag skor. Hovslagare använder ett förkläde, men det har jag inga planer på att köpa. Jag tycker att det fungerar bra med chapsen, de skyddar och framförallt så behövde jag inte lägga pengar på ett dyrt förkläde. img_4102

Jag har sömmar i tre olika varianter. Anledningen till det är för att jag har fått kunder (hehe) med både större och mindre fötter än vad Brutus har.

img_4093

Hovtång, för att knipsa av sömmarna med.

img_4094

Hammare, för att slå i sömmen med (nähä?)

img_4095

Raspen har flera användningsområden. Dels så används raspen för att snygga till hoven, men den används också för att göra ett litet ”dike” till niten, och om en ska öppna nitarna för att bräcka av skon så kan en försvaga sömmarna lite genom att raspa på dem innan en öppnar dem. Det kan vara bra för ömtåligare hovar. Raspen har en finare och en grövre räfflad sida.

 

img_4096

Jag kallar detta för nitklinga, jag tror att en del kallar det för upphuggare? Den används för att öppna nitarna. Innan jag fick hem mitt nitjärn så använde jag denna för att böja niten, det fungerar också i nödfall.

img_4097

Nittången används för att ”trycka till” nitarna när de är avbitna och inböjda med nitjärnet.

img_4098

Bräcktång. Denna används när en ska bräcka av skon, det vill säga, dra loss skon från hoven.

img_4099

Denna tång hör inte till skoningsverktygen egentligen, för det är en visitertång. Den har jag haft ganska länge, den är bra för att undersöka eventuell smärta och ömhet i hovarna.

img_4100

Slägga, används för att rikta skorna.

img_4101

Nitjärn, detta används som ett ”stopp” typ när en böjer nitarna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>